Ensemble

Het Ensemble Walter Boeykens, een ensemble “à géométrie variable”, beoogt het samenbrengen van de beste Belgische en buitenlandse klassieke musici naargelang de noden van de uit te voeren programma’s. De meeste leden zijn laureaten van grote internationale muziekwedstrijden ondermeer de Koningin Elisabethwedstrijd en maken deel uit van belangrijke orkesten zoals de VRT en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Ze hebben contracten met interessante CD-labels, treden op in het internationale muziekcircuit en worden over de hele wereld gevraagd meestercursussen te leiden.

Eén grote gemene deler verbindt hen, namelijk de passie voor het kamermuziekrepertoire. Dat de klarinet prominente rol speel hoeft geen betoog. De gedrevenheid waarmee Walter Boeykens zijn instrument binnen het hele kamermuziekrepertoire terecht een ereplaats heeft bezorgt, verdient bijzondere aandacht. Want niet alleen Mozart, Brahms, Weber, Beethoven, Schubert, Rossini, Donizetti en Poulenc hebben enkele pareltjes gecomponeerd, ook minder bekende toondichters (en ook de niet te vergeten hedendaagse Belgische componisten) hebben grote bijdragen geleverd tot de kamermuziekliteratuur waarbij de klarinet, telkens weer vergezeld van enkele andere instrumenten, de hoofdrol speelt. Met Harmonia Mundi tekende het ensemble een tiental jaar geleden een contract om over een termijn van vijftien jaar de belangrijkste kamermuziekwerken voor klarinet op te nemen.

Werd in 1967 laureate van de “Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth”, nadat haar eerder reeds heel wat onderscheidingen waren toegekend in haar geboorteland Joegoslavië. In Londen behaalde zij de prijs Carl Flesch. Sedertdien maakte zij als soliste concertreizen in heel Europa en in Israël, en vertolkte zij kamermuziek in diverse formaties. Zij is sinds 1974 concertmeester van het Filharmonisch Orkest van de BRTN, nu VRT.

Kreeg haar eerste instrument toen ze vier was. Zij behaalde het Hoger Diploma Altviool en kamermuziek, verwierf in 1974 als eerste altiste het graduaat Muziekkapel Koningin Elisabeth en werd laureate van de muziekwedstrijd Tenuto, van de Prix de la Vocation en van de Internationale Uitvoerderswedstrijd van Geneve 1982. Zij is professor altviool aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en zetelde in 1989 als jurylid van de Internationale Altvioolwedstrijd Maurice Vieux in Frankrijk. Als soliste en chambriste treedt zij geregeld op in België, Canada, Centraal-Afrika, Duitsland, Polen, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Spanje en de U.S.A. Zij bespeelt een Hendrickx Jacobs uit de zeventiende eeuw

Studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen waar hij in 1983 het Hoger Diploma Viool behaalde. Daarna vervolmaakte hij zich bij de Heer Lieberman (gewezen concertmeester van het Concertgebouw-orkest Amsterdam) aan het Conservatorium van Utrecht. Vanaf januari ’85 tot augustus ’87 was hij als 1ste solist-aanvoerder van de 2de violen verbonden aan het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Emil Tchakarov. Vervolgens werd hij aanvoerder van de 2de violen bij I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen en dit tot augustus ’93. Momenteel is hij als 1ste solist van de 1ste violen terug verbonden aan het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (deFilharmonie) o.l.v. Philippe Herreweghe. Zijn grote voorliefde voor “kamermuziek” vertaald zich in het spelen, als vast lid, bij het vermaarde “Ensemble Walter Boeykens”. Zo is hij ook stichter-speler van het kamermuziekensemble “I Solisti da Camera” waarmee hij reeds drie maal het “Internationaal Kamermuziekfestival van de Kempen” in Turnhout organiseerde. Bovendien is Eric een veelgevraagde gast bij verschillende binnen- en buitenlandse kamermuziekensembles, zoals o.a. de Belgian Chamber Artists, Arpae-ensemble, Stichting ” Schubert & Co “, Prometheus-ensemble, Prima la Musica, Collegium Instrumentale Brugense en de Salzburger Solisten. Daarnaast was hij ook verbonden als docent-coördinator kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen vanaf het schooljaar 1998 tot 2003, daarvoor was hij vanaf 1988 werkzaam als gastprofessor viool en kamermuziek.

Na zijn muzikale studies in België vervolmaakte Luc Dewez zich in Duitsland. Na gewerkt te hebben als cello solo bij gereputeerde orkesten als het Filharmonisch Orkest van Monte Carlo en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen wijdde hij zich gedurende een vijftiental jaren aan het cello-onderricht als docent aan het Conservatoire Royal de Mons en aan de Muziekapel Koningin Elisabeth. Als gereputeerd solist en kamermusicus in de schoot van Trio Grumiaux en het Brussels String Quartet gaf Luc Dewez concerten in de ganse wereld : De VS, Japan , Rusland, China, Zuid-Amerika, Indië,… Hij speelde in de beroemde zaal van de Filharmonie van Sint-Petersburg, het Conservatorium van Moskou, de Tonhalle Zürich, de zaal Gaveau, en het Théâtre des Champs Elysées te Parijs,… Hij werkte samen met artiesten als Philippe Hirrshorn, Abdel Rahman el Bacha, Frank Braley, Yuzuko Horigome, Gérard Caussé, Marc Grauwels, Brigitte Engerer, Gérard Poulet, Nobuko Imaï, Olivier Charlier, Peter Frankl, Boris Berezovski, … Naast talrijke radio- en TV-opnamen nam Luc Dewez vorig jaar een CD op met werk van Rachmaninov en Bridge met pianist Luc Devos. In 2003 brachten tournees hem naar de VS, Spanje, en Japan. Dit jaar keert hij met het Brussels String Quartet terug naar Japan voor een reeks masterclasses en een concerttournee. Volgend jaar treedt hij op in Zweden, Spanje, Portugal en Japan.